Blog

A szürke EPS

RH
A szürke EPS

A szürke EPS szigetelőanyag: hatékony, és fenntartható megoldás

A szürke EPS: A továbbfejlesztett polisztirol szigetelőanyag

 

A szürke színű szigetelőanyag, amely habosított polisztirol (EPS) alapú termék, az ismert klasszikus fehér szigetelés továbbfejlesztése. A szürke változat előnyösen kombinálja a fehér polisztirol jó tulajdonságait további előnyökkel. A grafitból vagy koromból származó részecskék hozzájárulnak a szürke szín kialakulásához, amelyet a gyártási folyamat során adnak a nyersanyaghoz. Ezek a részecskék csökkentik a hősugárzás abszorpcióját és visszaverődését. Mivel az infravörös sugárzásról van szó, amely nem látható fény, a szigetelőanyag képes elnyelni és visszatükrözni a hősugárzást, még akkor is, ha beépítik egy vakolt külső hőszigetelő kompozit rendszerbe (THR).

 

Az új szigetelőanyag előnyei

 

Az új szürke EPS szigetelőanyag lehetővé teszi akár 20 százalékkal jobb hőszigetelésű szigetelőlapok gyártását a hagyományos EPS-hez képest. Emellett a szürke polisztirolból készült szigetelőanyagok akár 50 százalékkal kevesebb nyersanyagot használnak fel, mint a hagyományos fehér polisztirol. A szürke EPS szigetelési teljesítményének javulását a grafit részecskék hatása határozza meg a fehér EPS-hez képest. Ez a pozitív hatás különösen erőteljesen érvényesül az alacsony térfogat sűrűségű szigetelőanyagok esetében.

 

A hővezető képesség és térfogatsűrűség kapcsolata

 

A térfogatsűrűség és a hővezető képesség közötti kapcsolat nem lineáris. Például a 15 kg/m³ térfogat sűrűségű szürke szigetelőlemez esetében elérhető hővezető képesség 0,032 W/(mK) alatt van. Ugyanezen térfogat sűrűségű hagyományos fehér EPS esetében a hőszigetelő kapacitás meghaladja a 0,037 W/(mK) értéket, vagyis közel 20 százalékkal rosszabb. Ez azt jelenti, hogy a szürke EPS-sel 20 százalékkal jobb hőszigetelési hatékonyságot érhetünk el.

 

Nyersanyag-megtakarítás és környezeti előnyök

 

Az említett hőszigetelési teljesítmény javulás mellett a szürke EPS jelentős nyersanyag-megtakarítást tesz lehetővé. A szürke változat akár 50 százalékkal kevesebb nyersanyagot igényel a fehér EPS-hez képest. Ez nem csak gazdasági előnyt jelent a gyártók és felhasználók számára, hanem jelentős környezeti előnyöket is magában foglal. Az anyaghatékonyság növelése és a nyersanyagok kevesebb felhasználása csökkenti az ökológiai lábnyomot és segít fenntarthatóbb építési gyakorlat kialakításában.

 

Feldolgozási előnyök

 

A szürke EPS nemcsak a hőszigetelési teljesítményben és a nyersanyag-megtakarításban nyújt előnyöket, hanem a feldolgozási folyamat során is. Például, amikor erős napsütésben dolgozzák fel, a szürke anyag kevésbé vakító, mint a fehér polisztirol. Azonban fontos megjegyezni, hogy a szürke EPS felülete melegebbé válhat, ha hosszabb ideig napfénynek van kitéve. Ezért a gyártók feldolgozási útmutatói tartalmazzák az árnyékolás fontosságát bizonyos körülmények között.FONTOS: A tárolás és a beépítés alatt is folyamatosan gondoskodni kell a megfelelő árnyékolásról, mert a közvetlen napsugárzás roncsolhatja a szürke EPS terméket.

 

A szürke EPS: Hatékonyság és fenntarthatóság

 

A szürke EPS szigetelőanyag jelentős fejlesztés a hagyományos fehér polisztirolhoz képest. Jobb hőszigetelési tulajdonságokkal és jelentős nyersanyag-megtakarítással jár, így gazdasági és környezeti előnyöket nyújt. A szürke EPS felhasználása a hőszigetelés terén további előrelépést jelent, lehetővé téve energiahatékonyabb épületek kialakítását és hozzájárulva a fenntartható építészet irányába való elmozduláshoz.

 

 ÉRDEKEL A TERMÉK