Blog

Dűbel 1x1

RH
Dűbel 1x1

A fejlett, hosszú élettartamú hőszigetelő rendszerek fontos eleme. EJOT dűbel.

A TARTÓS BIZTONSÁG ALAPJA

dubel_keszletek

Homlokzati hőszigetelő rendszerek dübelezése

A homlokzati hőszigetelő rendszerek élettartamának lényeges befolyásoló tényezői azok a kis elemek, melyek rejtve teljesítik feladatukat és gondoskodnak a rendszer biztonságáról: a legkorszerűbb rendszerekhez fejlesztett EJOT dübelek teljes biztonsággal rögzítik és tartják a hőszigetelést a homlokzatokon – évtizedek múlva is.

Mi a dübelek szerepe a hőszigetelő rendszerekben?

A régi épületek homlokzatai hosszú időn keresztül voltak kitéve az időjárás viszontagságainak és különféle környezeti hatásoknak. A lerakódott szennyeződések, a por, a korom,  a különböző festékanyagok, vegyi anyagok, az algák és gombák, valamint a mész- vagy sókivirágzásos vakolatok jelentősen csökkentik még a legjobb minőségű ragasztók tapadását is. (Mindenki ragasztott már valamit valamihez élete során, így tudja, hogy piszkos felületek esetén ez csekély sikerrel kecsegtet.) Ezen kívül a homlokzatok elöregedett alapfelületei az idő múlásával előre nem látható, nem kívánt kémiai reakcióba léphetnek a frissen felhordott ragasztóval. Az így kialakuló – tapadást csökkentő – elválasztó rétegek komoly építési károkhoz vezethetnek

  

És még valami: a dübelezés a biztonság mellett gazdasági előnyöket is nyújt. Sok esetben elmaradhat (és el is marad) a rendkívül költséges alapfelület-előkészítés. A régi, káros anyagokkal szennyezett homlokzatok tisztításakor szigorú környezetvédelmi előírások szerint szükséges eljárni.  Az elhasznált mosóvizet össze kellene gyűjteni és szakszerű ártalmatlanításáról is gondoskodni kellene. Ráadásul mosás közben a falfelület átnedvesedik, így ragasztás előtt meg kellene várni, míg az teljesen megszárad, mivel csak tiszta és száraz felületre lehet ragasztani.

A dübel a szél szívóhatása ellen is védelmet nyújt

A dübelek talán legfontosabb feladata, hogy védelmet biztosítsanak a  szél  erőteljes  szívóhatásával  szemben.  Az épületekre – magasságuk függvényében – különféle szélterhelések hatnak. A nagy sebességgel áramló levegő    a homlokzatok mellett elhaladva légnyomás-különbséget, ezáltal komoly, a homlokzatra ható szívóerőt hoz létre. Ez az erő a falszerkezet (alapfelület) és a hőszigetelő lapok közötti ragasztott kötést nagymértékben igénybe veszi és akár arra is képes, hogy a teljes hőszigetelő rendszert letépje a falról. Különösen fokozott szélterhelések jelentkeznek magasabb épületeknél, épületszéleken, egyedülálló épületeknél, szélviharok esetén.

Mi a matrac-effektus és miért veszélyes?

A hőingadozás, a polisztirol lapok hőtágulása és zsugorodása a hőszigetelő rendszerekben olyan alakváltozásokat idéznek elő, melyek nem kívánt hatással vannak a ragasztott kapcsolatra. A kizárólag ragasztott (tehát nem dübelezett) polisztirol (EPS) rendszereknél fokozottan fennáll a sziget- előlapok folyamatosan ismétlődő domborodásának és homorodásának veszélye (ezt nevezzük matrac-effektusnak), ami idővel a vakolat repedezését okozhatja. A jelenség oka a lapok illesztéseinél jelentkező, gátolt alakváltozó képesség. A hőszigetelő rendszerek felületi hőmérséklete általában -20°C és +50°C közötti, de szélsőséges esetekben akár -40°C alá is süllyedhet, illetve a színétől függően elérheti a +80°C-ot. Jelentős a különbség a nappali és az éjszakai felülethőmérsékletek között is. Ez az állandó ingadozás a lapillesztések mentén folyamatos, változó irányú feszítőhatást – fárasztó igénybevételt – gyakorol a zárórétegre, ami esetenként extrém erejű is lehet: egy intenzív nyári napsütésnek kitett homlokzatot egy kiadós zápor percek alatt akár 30°C-kal is képes lehűteni (sokkolni).

matrac_effekt_meleg_lap      matrac_effekt_hideg_lap

Ez olyan hajszálrepedéseket okozhat, melyek később széles repedéshálózattá nőhetnek és hőszigetelés teljes tönkre- meneteléhez  vezethet.  Olyasmi  ez  a  rendszernek,  mint  a tűzforró étel után megivott jéghideg víz a fogainknak. De tehetünk azért, hogy se a folyamatos lassú-, se a hirtelen bekövetkező alakváltozás ne okozhasson károsodást. A lapok illesztéseiben – az úgynevezett  T-fugákban  –  és a lapközepekben elhelyezett dübelek hatékonyan fékezik a matrac-effektust, ezáltal jelentősen csökkentik a vakolatrepedezés kockázatát.

serult_homlokzat

Milyen hosszú dübelre van szükség?

dubel_hossz_meghatározása

Hogyan ragasztózzunk és hogyan dübelezzünk helyesen?

Ragasztáskor a lapokra kerülő ragasztó helyét és mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy minden telepítendő dübel alá kerüljön, és felhelyezett állapotban minimum 40%-ban fedje a lapokat, azaz a kontaktfelület legkevesebb 40%-os legyen.

Az EJOT javaslata a ragasztó elhelyezésére kézi bedolgozás esetén, a hazánkban legjellemzőbb polisztirol (EPS) lapoknál a perem-pont módszer.

Az EJOT javaslata a dübelek elhelyezésére polisztirol (EPS) rendszereknél (6 db/m2) (A dübelezés csak a ragasztó teljes kikeményedése után kezdhető meg.) 

Ásványgyapot (MW) rendszereknél a ragasztó felhordására és a dübelek elhelyezésére több jól működő megoldás is létezik. Hogy ezek közül melyiket alkalmazzuk, az nagyban függ a rendszer felépítésétől. Ezért ha ilyet választ, mindenképpen kérje el a forgalmazótól a választott típus kivitelezési útmutatóját, és az abban leírtak szerint végezze, végeztesse el a kivitelezést

perem_pont_ragasztas

Hogyan készítsük el a furatokat?

A helyes furatkészítés a dübel megfelelő működésének alapvető  feltétele.  Míg  a  tömör  falszerkezetekben  (mint  a  beton  vagy  a  tömör  tégla)  ütvefúrással  készítjük  el     a furatokat, addig az üreges tégláknál, könnyűbetonoknál és pórusbetonoknál ez tilos. Tipikus hiba, hogy a kivitelező az üreges téglát ütvefúrja. Ilyenkor az ütés hatására a tégla sejtfalai beszakadnak, így a szabályos furat helyett egy alaktalan kráter keletkezik, amelyben még a legnagyobb teljesítményű  dübelek  sem   képesek   hatékonyan   ellátni a feladatukat, szinte lötyögnek a falakban.

A helyes megoldást ezekben az esetekben az ütő impulzus nélküli furatkészítés jelenti. Ehhez a művelethez az EJOT úgynevezett KARÁT fúrószárait javasoljuk, melyek gyorsan és roncsolás nélkül hatolnak be a falazatba, ezzel biztosítva      a stabil rögzítéshez elengedhetetlen szabályos furat- geometriát.

karat_furo

A tartósan szép homlokzatokért

Az EJOT 2003-ban egy egyedülálló rögzítési rendszert fejlesztett ki – ez a szabadalmazott STR-elv –, amely alapjaiban változtatta meg a hőszigetelő rendszerek rögzítéstechnikáját. A megoldás lényege, hogy a dübelek egy speciális telepítőszerszám segítségével a szigetelőanyagba süllyesztik önmagukat, így mind hőszigetelési, mind felületképzési szempontból egy tökéletesen homogén felület létrehozását teszik lehetővé. Az ilyen rögzítéssel készült homlokzatokon soha nem jelennek meg a nem kívánt foltok, az úgynevezett dübelrajzolatok. A STR dübelrendszer születésének 10. évfordulójától, 2013-tól már hazánkban is elérhető a továbbfejlesztett változat, az STR U 2G, azaz  a második generáció, amely még az eddiginél is kisebb, mindössze 0,001 W/K pontszerű hőhídveszteségi tényezővel büszkélkedik.

EJOT_Str-u

 Termékajánló:Link